agenda
 • ma, 16 10 2017 - vr, 20 10 2017

  Herfstvakantie

 • ma, 23 10 2017

  Facturen TSO gaan mee naar huis

 • ma, 23 10 2017 | 10:00 - 12:30

  Groep 6/7/8 naar metaalvakschool Nieuwkoop

 • di, 24 10 2017 | 08:45 - 11:15

  Groep 1,2,3 naar Theater met de bus
raketklas

Waarom de raketklas?

De raketklas bij ons op school is een groep leerlingen die één keer in de week bij elkaar komt, om aan uitdagende opdrachten, passend bij hun ontwikkeling- en denkniveau te werken. Wij willen de leeruitdaging van (hoog)begaafde basisschoolleerlingen verhogen (leren leren, leren leven, leren denken). Vaak blijkt dat (hoog)begaafde leerlingen sneller opgeven als stof écht moeilijk wordt. Wij willen adequaat inspelen op de leerbehoeften van deze leerlingen. Omdat wij uitgaan van het unieke in elk kind, vinden we het belangrijk om ook talenten volop kansen te bieden. Niet alleen zwakkere leerlingen hebben zorg nodig; de meer- en hoogbegaafden hebben ook behoefte aan extra begeleiding.

 

Bijeenkomsten.

Dit jaar zal de raketklas op de dinsdagochtend plaatsvinden. Hierbij gaat het om een halve ochtend, zodat beide groepen (groep 3 t/m 6 en groep 7/8) iedere week raketklas kunnen hebben. We starten aanstaande dinsdag 16 september. Deze periode loopt tot dinsdag 3 februari 2015.

 

Criteria.

Leerlingen zijn door de eigen leerkracht geselecteerd (met hulp van de leerkracht van de raketklas en de directie). Om tot de raketklas toegelaten te worden moet een kind voldoen aan bepaalde criteria. Uw kind kan om de volgende criteria geselecteerd zijn om deel te nemen aan de raketklas:

– Analytisch vermogen: Citotoetsen, resultaten van methodetoetsen, algemene ontwikkeling, leergierig;

– Een erkende test, waarbij hoogbegaafdheid is vastgesteld;

– Op basis van wat het kind in de klas laat zien (creatief en praktisch vermogen). Denk hierbij aan out of te box denken, ongewone originele vragen stellen, doelgericht werken en denken, goed kunnen samenwerken etc.

 

Aanbod.

De lessen zullen over verschillende onderwerpen gaan, o.a. wiskunde, cultuur, vreemde talen, wetenschap, natuur/scheikunde etc. De leerlingen werken ook aan projecten om o.a. aandacht te besteden aan samenwerken en het creatieve denkvermogen. Het is de bedoeling dat de kinderen niet alleen in de raketklas aan deze opdrachten werken, maar de kinderen ook de rest van de week in de klas de tijd krijgen om aan de opdrachten van de raketklas te werken.

 

Pittige Plustorens.

Binnen de raketklas werken wij met de ‘Pittige Plustorens’. Dit concept is van dezelfde maker als de ‘Techniektorens’ (die ook in de gang staan). Het verschil is echter dat er bij de ‘Pittige Plustorens’ meer met open opdrachten gewerkt wordt. Deze opdrachten zijn bestemd voor meer- en hoogbegaafde kinderen vanaf groep 3. Het werken aan verrijkingsopdrachten van de ‘Pittige Plustorens’ stimuleert de creativiteit, de motivatie en het divergente denken. Ook leren de kinderen vaardigheden als samenwerken, onderzoeken en ontwerpen, plannen, maken en presenteren. Dit alles doen ze terwijl ze zich verdiepen in een bepaald onderwerp dat hun interesse heeft. Het concept ‘Pittige Plustorens’ bevat een grote variëteit aan onderwerpen en interessegebieden. Van techniek tot kunstzinnige uitdagingen, van planologie tot digitale spelactiviteiten. Voor extra informatie en filmpjes kunt u terecht op www.pittigeplustorens.nl.

 

Goed om te weten.

– Deelname is kosteloos.

– Deelname is niet verplicht, maar wij raden het wel sterk aan. Het is niet geheel vrijblijvend. Wanneer er besloten wordt om deel te nemen aan de raketklas, kan een leerling niet tussentijds stoppen.

– Ieder half jaar worden alle kinderen geëvalueerd. Bij deze evaluatie wordt gekeken of een kind op zijn/haar plek is in de raketklas. Is dit niet het geval dan stopt deze voorziening voor het kind.

– Op de laatste dinsdagochtend van deze periode zullen er 10-minuten gesprekken plaatsvinden met de ouders en de leerkracht van de raketklas. In dit gesprek wordt het rapport besproken en aan de hand hiervan wordt er gekeken of het kind de volgende periode ook in de raketklas zit. Deze gesprekken zullen plaatsvinden op dinsdagochtend 3 februari 2015.

Oranje Nassau
Buitendorpstraat 1
2471 AW, Zwammerdam
T 0172 - 613803
oranjenassau@scopescholen.nlSCOPE scholengroep(C) 2012 SCOPE scholengroep

Disclaimer
Inloggen beheerders